Home » » អត្ថប្រយោជន៍១២យ៉ាងរបស់ផ្ទីចំពោះសុខភាព

អត្ថប្រយោជន៍១២យ៉ាងរបស់ផ្ទីចំពោះសុខភាព

ផ្ទី (Edible Amaranth) ជារុក្ខជាតិម្យ៉ាងដែលអាចយកមកធ្វើជា​ម្ហូប​អាហារបាន​។ វាបានប្រមូលផ្ដុំនូវសារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម,​ ​វីតាមីន, ​ប្រូតេអ៊ីន​, កាល់ស្យូម​, កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​, ជាតិ​ដែក ​និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ ដែលមានអត្ថប្រយោជន៍ចសម្រាប់​សុខភាព​​។ 
អត្ថប្រយោជន៍១២យ៉ាងរបស់ផ្ទីចំពោះសុខភាព៖ 
១-ផ្តល់​នូវ​ថាមពល​: ផ្ទុកនូវ​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​, ប្រូតេអ៊ីន​, វីតាមីន K​, អាស៊ីតហ្វូលីក​, Riboflavin​, វីតាមីន A​​​, វីតាមីន B6​, និង​វីតាមីន C​, ផ្ដល់នូវ​ថាមពល​ក្នុង​រាងកាយ​។ 
២-ការពារ​អតុល្យភាព​អេឡិចត្រូលីត​: ស្លឹកផ្ទី​ជា​ប្រភពដ៏​អស្ចារ្យ​នៃ សារធាតុ Manganese​, ជាតិ​ដែក​, ស្ពាន់​, កាល់ស្យូម​, ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម​, ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​និង​ផូស្វ័រ​ចាំបាច់​សម្រាប់​ការ​រក្សា​បាន​នូវ​តុល្យភាព​រ៉ែ​ត្រឹមត្រូវ​ក្នុង​រាងកាយ​។ 
៣-បំផ្លាញជាតិស្អិតនៅក្នុងអាហារ​: ពិសារ​អាហារ​បួស​ជាមួយ gluten​-មិន​អត់ឱន​ឬ​អ្នក​ដែល​ទទួលរង​ពី​ជំងឺ​ពោះវៀន​អាច​ជួប​បាន​ផ្ដល់​អនុសាសន៍​ជា​រៀង​រាល់​ថ្ងៃ​កម្រិត​នៃ​ប្រូតេអ៊ីន​ពី​ពណ៌​បៃតង​ការ amaranth ។ បើ​ធៀប​ទៅ​នឹង​ប្រភព​ផ្សេង​ទៀត​រោងចក្រ​គឺ​ស្រូវ​សាលី​, rye ស្រូវ​អង្ករ​និង oats​, Amaranth របស់​មាន​ប្រូតេអ៊ីន​ច្រើន​ជាង 30​% ជា​មួយ​សំណុំ​ពេញ​លេញ​នៃ​អាស៊ីដ amino ។ ធ្វើអោយ​ប្រសើរ​ឡើង​នូវ​ការ​រំលាយ​អាហារ​: របប​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ខ្ពស់​មាតិកា (3 ដង​នៃ​ការ​ស្រូវ​សាលី​) នៅ​ពណ៌​បៃតង​ដែល​បាន​ធ្វើ​ឱ្យ​ប្រសើរ​ឡើង​សុខភាព​របស់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​និង​ការ​កាត់​បន្ថយ​ការ​ទល់លាមក​។ វា​គឺ​ជា​ការ​រំលាយ​អាហារ​បាន​យ៉ាង​ងាយ​ស្រួល​និង​ល្អ​សម្រាប់​ទាំង​អ្នក​ដែល​វ័យ​ក្មេង​និង​ពួក​ព្រឹទ្ធាចារ្យ​។ ឧបករណ៍​ជំនួយ​ក្នុង​ការគ្រប់គ្រង​ទំ​ង​ន់​: ប្រូតេអ៊ីន​នៅ​ក្នុង​ស្លឹក​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​កម្រិត​អាំង​ស៊ុ​យ​លី​នៅ​ក្នុង​ឈាម​និង​បញ្ចេញ​អរ​ម៉ូ​ន​ដែល​កាត់​បន្ថយ​ការ pranks ភាព​អត់​ឃ្លាន​និង​ការពារ "binging មហន្តរាយ​" មួយ​។ ជួយ​កាត់​បន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​អាក្រក់​: មួយ​នៃ​អត្ថ​ប្រយោជន៍​ដ៏​សំខាន់​នៃ​ស្លឹក amaranth គឺ​សមត្ថភាព​របស់​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​។ ក្នុងនាម​ជា​សរសៃ​បន្លែ​ស្លឹក​នេះ​គឺ​មាន​ប្រសិទ្ធិ​ភាព​ក្នុង​ការ​កាត់​បន្ថយ​កម្រិត​រ៉ុល​អាក្រក់​ក្នុង​ឈាម​និង​ជំរុញ​សម្រក​ទម្ងន់​។ វត្តមាន​របស់ tocotrienols (ប្រភេទ​នៃ​វីតាមីន E ដែល​ជា​) ក៏​ជួយ​ក្នុង​សកម្មភាព​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​។ ល្អ​សម្រាប់​អ្នក​ជំងឺ​ឈឺចុក​ចាប់​: សម្បូរ​ជាតិ​ដែក (5 ដង​នៃ​ការ​ស្រូវ​សាលី​) ការ amaranth ស្លឹក​ពណ៌​ក្រហម​និង​បង្កើន​ការ​លើក​កម្ពស់​ការ coagulation មាតិកា​អេ​ម៉ូ​ក្លូ​ប៊ី​និង​ចំនួន​កោសិកា​ឈាម​ក្រហម​។ មានការ​ថយ​ចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​: ស្លឹក Amaranth របស់​ជា​ប្រភព​នៃ​របប​អាហារ​ដ៏​ល្អ​ឥត​ខ្ចោះ​នៃ​ការ phytosterols ដែល​បញ្ចុះ​សម្ពាធ​ឈាម​និង​ការពារ​ជំងឺ​បេះដូង​រួម​ទាំង​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​។ ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំង​នឹង​ការ​បិទ​ជំងឺ​មហារីក​: វត្តមាន​នៃ Lysine (អាស៊ី​ត​អា​មី​ណូ​ដ៏​សំខាន់​) រួម​ជាមួយ​នឹង​វីតាមីន E​, ជាតិ​ដែក​, ម៉ាញេស្យូម​, ផូស្វ័រ​និង​ប៉ូតាស្យូម​និង​វីតាមីន C អាច​ជួយ​ក្នុង​ការ​ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំង​នឹង​រ៉ាឌីកាល់​សេរី​ដែល​ទទួល​ខុស​ត្រូវ​សម្រាប់​ការ​វ័យ​ចំណាស់​និង​ការ​បង្កើត​កោសិកា​សាហាវ​។ ការ​ព្យាបាល Ayurvedic​: ទឹក​ស្រង់​ចេញ​ពី​ស្លឹក​ស្រស់​ត្រូវ​បាន​គេ​ចេញ​វេជ្ជបញ្ជា​ការ amaranth សម្រាប់​ព្យាបាល​ជំងឺ​រាគ​រូស​និង​លក្ខខណ្ឌ​ហូរ​។ បញ្ឈប់​ការ​បាត់​បង់​សក់​និង​ពណ៌​ប្រផេះ​: ក្រៅ​ពី​ការ​ប្រើ​ប្រាស់​ធម្មតា​ការ​ដាក់​ពាក្យ​សុំ​ទឹក​ពី​ស្លឹក​ទប់ស្កាត់​ការ​សក់​ផុយ​ធ្លាក់​ចុះ​។ នេះ​ទទួល​បាន​អត្ថ​ប្រយោជន៍​ដ៏​អស្ចារ្យ​នៃ​ស្លឹក​គ្រឿងសំអាង​ការ amaranth ក៏ retards ការ​ចាប់ផ្តើម​នៃ​ពណ៌​ប្រផេះ​មុន​នេះ​។ ការពារ​ជំងឺ​កង្វះ​ជាតិ​កាល់ស្យូម​: កាល់ស្យូម​មាន​វត្តមាន​នៅ​ក្នុង​ស្លឹក amaranth ដែល​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ការ​កង្វះ​ជាតិ​កាល់ស្យូម​និង​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង​ដទៃ​ទៀត​ដោយ​សារ​តែ​វា​មាន​ពីរ​ដង​កាល់ស្យូម​ដែល​ជា​ទឹក​ដោះ​គោ​នោះ​ទេ​។ ព័ត៌មាន​ដ៏​ល្អ​ជា​ការ​ពិត​ណាស់​សម្រាប់​ជាតិ lactose ចាញ់​សម្លុត​! ធ្វើអោយ​ប្រសើរ​ឡើង​នូវ​មើលឃើញ​: វីតាមីន C ដែល​បាន​រក​ឃើញ​នៅ​ក្នុង​ស្លឹក​រួម​ចំណែក​ដល់​ការ​ឆ្ពោះ​ទៅ​រក​ទស្សនៈ​វិស័យ​សុខភាព​ល្អ​។