ផ្ទី (Edible Amaranth) ជារុក្ខជាតិម្យ៉ាងដែលអាចយកមកធ្វើជាម្ហូបអាហារបាន។ វាបានប្រមូលផ្ដុំនូវសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម, វីតាមីន, ប្រូតេអ៊ីន, កាល់ស្យូម, កាបូអ៊ីដ្រាត, ជាតិដែក និងសារធាតុរ៉ែ ដែលមានអត្ថប្រយោជន៍ចសម្រាប់សុខភាព។
អត្ថប្រយោជន៍១២យ៉ាងរបស់ផ្ទីចំពោះសុខភាព៖
១-ផ្តល់នូវថាមពល: ផ្ទុកនូវកាបូអ៊ីដ្រាត, ប្រូតេអ៊ីន, វីតាមីន K, អាស៊ីតហ្វូលីក, Riboflavin, វីតាមីន A, វីតាមីន B6, និងវីតាមីន C, ផ្ដល់នូវថាមពលក្នុងរាងកាយ។
២-ការពារអតុល្យភាពអេឡិចត្រូលីត: ស្លឹកផ្ទីជាប្រភពដ៏អស្ចារ្យនៃ សារធាតុ Manganese, ជាតិដែក, ស្ពាន់, កាល់ស្យូម, ម៉ាញ៉េស្យូម, ប៉ូតាស្យូមនិងផូស្វ័រចាំបាច់សម្រាប់ការរក្សាបាននូវតុល្យភាពរ៉ែត្រឹមត្រូវក្នុងរាងកាយ។
៣-បំផ្លាញជាតិស្អិតនៅក្នុងអាហារ: ពិសារអាហារបួសជាមួយ gluten-មិនអត់ឱនឬអ្នកដែលទទួលរងពីជំងឺពោះវៀនអាចជួបបានផ្ដល់អនុសាសន៍ជារៀងរាល់ថ្ងៃកម្រិតនៃប្រូតេអ៊ីនពីពណ៌បៃតងការ amaranth ។ បើធៀបទៅនឹងប្រភពផ្សេងទៀតរោងចក្រគឺស្រូវសាលី, rye ស្រូវអង្ករនិង oats, Amaranth របស់មានប្រូតេអ៊ីនច្រើនជាង 30% ជាមួយសំណុំពេញលេញនៃអាស៊ីដ amino ។ ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវការរំលាយអាហារ: របបអាហារដែលមានជាតិសរសៃខ្ពស់មាតិកា (3 ដងនៃការស្រូវសាលី) នៅពណ៌បៃតងដែលបានធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងសុខភាពរបស់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារនិងការកាត់បន្ថយការទល់លាមក។ វាគឺជាការរំលាយអាហារបានយ៉ាងងាយស្រួលនិងល្អសម្រាប់ទាំងអ្នកដែលវ័យក្មេងនិងពួកព្រឹទ្ធាចារ្យ។ ឧបករណ៍ជំនួយក្នុងការគ្រប់គ្រងទំងន់: ប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងស្លឹកជួយកាត់បន្ថយកម្រិតអាំងស៊ុយលីនៅក្នុងឈាមនិងបញ្ចេញអរម៉ូនដែលកាត់បន្ថយការ pranks ភាពអត់ឃ្លាននិងការពារ "binging មហន្តរាយ" មួយ។ ជួយកាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់: មួយនៃអត្ថប្រយោជន៍ដ៏សំខាន់នៃស្លឹក amaranth គឺសមត្ថភាពរបស់កូឡេស្តេរ៉ុល។ ក្នុងនាមជាសរសៃបន្លែស្លឹកនេះគឺមានប្រសិទ្ធិភាពក្នុងការកាត់បន្ថយកម្រិតរ៉ុលអាក្រក់ក្នុងឈាមនិងជំរុញសម្រកទម្ងន់។ វត្តមានរបស់ tocotrienols (ប្រភេទនៃវីតាមីន E ដែលជា) ក៏ជួយក្នុងសកម្មភាពកូឡេស្តេរ៉ុល។ ល្អសម្រាប់អ្នកជំងឺឈឺចុកចាប់: សម្បូរជាតិដែក (5 ដងនៃការស្រូវសាលី) ការ amaranth ស្លឹកពណ៌ក្រហមនិងបង្កើនការលើកកម្ពស់ការ coagulation មាតិកាអេម៉ូក្លូប៊ីនិងចំនួនកោសិកាឈាមក្រហម។ មានការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង: ស្លឹក Amaranth របស់ជាប្រភពនៃរបបអាហារដ៏ល្អឥតខ្ចោះនៃការ phytosterols ដែលបញ្ចុះសម្ពាធឈាមនិងការពារជំងឺបេះដូងរួមទាំងជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។ ប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងការបិទជំងឺមហារីក: វត្តមាននៃ Lysine (អាស៊ីតអាមីណូដ៏សំខាន់) រួមជាមួយនឹងវីតាមីន E, ជាតិដែក, ម៉ាញេស្យូម, ផូស្វ័រនិងប៉ូតាស្យូមនិងវីតាមីន C អាចជួយក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងរ៉ាឌីកាល់សេរីដែលទទួលខុសត្រូវសម្រាប់ការវ័យចំណាស់និងការបង្កើតកោសិកាសាហាវ។ ការព្យាបាល Ayurvedic: ទឹកស្រង់ចេញពីស្លឹកស្រស់ត្រូវបានគេចេញវេជ្ជបញ្ជាការ amaranth សម្រាប់ព្យាបាលជំងឺរាគរូសនិងលក្ខខណ្ឌហូរ។ បញ្ឈប់ការបាត់បង់សក់និងពណ៌ប្រផេះ: ក្រៅពីការប្រើប្រាស់ធម្មតាការដាក់ពាក្យសុំទឹកពីស្លឹកទប់ស្កាត់ការសក់ផុយធ្លាក់ចុះ។ នេះទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យនៃស្លឹកគ្រឿងសំអាងការ amaranth ក៏ retards ការចាប់ផ្តើមនៃពណ៌ប្រផេះមុននេះ។ ការពារជំងឺកង្វះជាតិកាល់ស្យូម: កាល់ស្យូមមានវត្តមាននៅក្នុងស្លឹក amaranth ដែលបន្ថយហានិភ័យនៃការកង្វះជាតិកាល់ស្យូមនិងជំងឺពុកឆ្អឹងដទៃទៀតដោយសារតែវាមានពីរដងកាល់ស្យូមដែលជាទឹកដោះគោនោះទេ។ ព័ត៌មានដ៏ល្អជាការពិតណាស់សម្រាប់ជាតិ lactose ចាញ់សម្លុត! ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវមើលឃើញ: វីតាមីន C ដែលបានរកឃើញនៅក្នុងស្លឹករួមចំណែកដល់ការឆ្ពោះទៅរកទស្សនៈវិស័យសុខភាពល្អ។